Po stopách Santiniho – Žďár nad Sázavou – VU3V Pohořelice

Minulý semestr našeho studia byl zaměřen na  život a dílo Jana Blažeje Santiniho – Aichela. Už během přednášek jsme si říkali, že by bylo zajímavé navštívit některá místa, kde působil. Rozhodli jsme se, že se vydáme po stopách Santiniho na Vysočině. 

Ve středu 3. dubna jsme začali naši cestu na Zelené hoře ve Žďáře nad Sázavou. Jedná se o nejvýznamnější stavbu tohoto architekta v regionu. Stavba samotná byla v roce 1994 zapsána na seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Pan Mgr. Ondřej Vobejda, kastelán Zelené hory, nás provedl celým areálem, včetně poutního kostela Sv. Jana Nepomuckého. Bylo slunečno, ale přitom foukal nepříjemný vítr. Povídání pana kastelána, však bylo natolik zajímavé, že nám to nevadilo.

Další naše kroky vedly na Zámek ve Žďáře, kde jsme navštívili Barokní prelaturu cisterciáckého kláštera, osobní sídlo opata. Prohlédli jsme si nádherný slavnostní sál, kde opat přijímal návštěvy a vedl důležitá jednání. Prelatura byla rovněž navržena architektem J. B. Santinim. Stavba vznikla v letech 1722-1727 za opata Václava Vejmluvy, za jehož působení se žďárský klášter stal ohniskem barokní gotiky, nového architektonického slohu. Hlavnímu sálu v prvním patře dominuje rozsáhlá nástropní malba, ojedinělé dílo, které dosud nemuselo být restaurováno. Hned vedle se nachází klášterní kostel Nanebevzetí P. Marie a sv. Mikuláše. Je to původní konventní kostel cisterciáckého kláštera. Ve druhé polovině 13. století byl vytyčen na půdorysu řádové trojlodní baziliky o celkové délce 78 m a šířce 20 m. Z původní raně gotické stavby se zachovalo především obvodové zdivo trojlodí, příčné lodi, kaplí a presbyteria.

V areálu zámku jsme si ještě prohlédli rodinnou galerii mapující historii rodu Kinských, současných majitelů zámku, v obrazech a dobových fotografiích. Výstava se nachází v prostoru vystavěném také architektem J. B. Santinim.

Ze Ždáru jsme se přesunuli do obce Obyčtov, která je starobylé mariánské poutní místo. Kostel Navštívení Panny Marie je pozoruhodný především svou půdorysnou dispozicí zformovanou do podoby želvy, jakožto symbolu stálosti ve víře Panny Marie.

V těsné blízkosti kostela se nachází památné stromy – Skupina pěti líp velkolistých. Statné, asi 35 m vysoké, stromy s mohutnou klenutou korunou už něco pamatují z historie obce i kostela. Jsou totiž staré asi 250 až 300 let. Obvod kmene mají od 290 do 520 cm. V tomto semestru máme téma „Naše Stromy“, tak jsme měli možnost zúročit získané informace ze studia.

Poslední zastávka ve Velkém Meziříčí již byla za jiným účelem.

V Jelínkově vile (hotel, restaurace a minipivovar) jsme měli zajištěný oběd a prohlídku pivovaru. Stylová rybí restaurace je v originálním interiéru ve stylu starého mlýna.
Nabízí sladkovodní rybí speciality ze 100% čerstvých ryb, které jsou uchovávány v haltýřích ve sklepení budovy, kam díky náhonu, který k Jelínkově vile patří, přitéká voda z místní řeky Balinky.Pikantní bylo, že jsme si objednali filet ze sumce a jak jsme se dozvěděli od pana kuchaře, byl z Pohořelic.

Pivovar vyrábí vlastní nefiltrované, nepasterizované pivo Harrach, které je pojmenováno po jednom z majitelů místního zámku a vaří se tradiční rukodělnou metodou a poctivou českou cestou „varna – spilka – sklep“.

Je pěkné, když se můžeme podívat vlastníma očima na to, o čem se učíme a prožít den společně.

Děkujeme městu Pohořelice za podporu naší univerzity a panu řidiči Petru Zajícovi za vstřícnost a ochotu.

Studenti VU3V  a tutor Alena Bilavčíková